A légszennyezés felelősei

A BrikettMobil projekt elindítását kettős cél vezérelte. A faipari illetve mezőgazdasági üzemekben folyamatosan termelődő fahulladék szállítás nélküli, helyben történő feldolgozása, illetve az így létrehozott jó minőségű, magas fűtőértékű fabrikettel környezetbarát fűtési lehetőség biztosítása.

A feldolgozó üzem telephelyére kiszállítható és ott működő mobil brikettáló berendezés valós, kézzel fogható értéket teremt a kidobásra szánt hulladékból, miközben munkalehetőséget biztosít hátrányos helyzetű embereknek, akik a berendezést működtetik, illetve raktározási, logisztikai feladatokat végeznek.

Cikksorozatunkban a fűtés történeti fejlődésétől a brikettálás technológiai folyamatának bemutatásig szeretnénk megismertetni az olvasót azokkal a szempontokkal, amelyeket a technológia fejlesztés és az üzleti modell kidolgozása során figyelembe vettünk.

Mindennapjainkhoz elengedhetetlen a jó levegő. Szervezetünknek szüksége van oxigénre a megfelelő működéshez és a betegségek elkerüléséhez. A légszennyezés nagyon komoly egészségügyi problémákat, akár halált okozhat. A légkör alkotóeleme a nitrogén (78%), az oxigén (21%), az argon (0,9 %) és egyéb nemes gázok. Amennyiben az arányok felborulnak komoly egészség- és környezetkárosító hatásai lehetnek. Amikor megváltozik a levegő koncentrációja, legtöbbünknek a szmog riadó jut eszébe. Nagyvárosokban sajnos egyre sűrűbben előforduló probléma, melyet a gépjármű forgalom csökkentésével, szabályozásával igyekeznek orvosolni. Ámbár, ha jobban belegondolunk akkor csak a megnövekedett közlekedési járművek a felelősek? Netán az ipar létesítmények által kibocsátott gázok? A válasz részben helyes. Ugyanis ezek a tényezők nagyban hozzájárulnak a levegő szennyezéséhez, de alapvetően a lakosság a felelős. Gondoljunk csak bele, hogy manapság egyre többször hallunk arról, hogy a mezőgazdasági termékek is szennyezettek. Felmerül a kérdés, hogyan fordulhat ez elő, hiszen a termőföldek általában messze találhatóak a városoktól, minimális a gépjárműforgalom, stb. A válasz igen egyszerű. A légszennyezés hiába egy meghatározott területen történik (ami sajnálatosan ritkán fordul elő), a környezetkárosító hatása igen nagy területet érint. A szél, a víz elszállítja a szennyező anyagokat, továbbá maga a levegő is áramlik. Összességében elmondható, hogy a légszennyezés kihat az egész Földre, gyakorlatilag bekerül a folyókba, tengerekbe, óceánokba, hegyekbe, földekbe, kihat a növényekre, az állatokra és az emberekbe. Így kerülnek a különböző szennyeződések a termőföldekre és ez által az ételeinkbe is.

A lakosság felelősségét tisztáztuk, de nézzük meg, miként történik a szennyezés. A Földön a lakható területek többsége olyan éghajlatú melyeknél a fűtés egész évben vagy időszakosan szükséges. Napjainkban igen sokféle fűtési lehetőségek közül választhatunk, a gáz-, a villanyfűtéstől, a napelemeken át, a szén- és fatüzelésekig. Sokan lehetőségeikhez mérten, mások környezettudatosan vagy kényelmi szempontok alapján döntenek. Egy felmérés alapján az emberek többsége szeméttel fűt. Vajon mit is jelent a szemét? Az emberek egy része nem is tud arról, hogy mennyire káros fűtőanyaggal fűt. A rengeteg ragasztó és egyéb kötőanyagokkal teli tűzifa elégetése során, számtalan káros anyag jut a levegőbe. Másrészről viszont, sokan a szó szoros értelmében vett szeméttel, hulladékkal fűtenek. Általában a hátrányos helyzetű településeken élők körében fordul elő, mondhatni azzal a fűtenek, amivel csak tudnak. Az ott lakók java részének, komoly anyagi nehézségeket okoznak a mindennapi kiadások. Az élelmiszer, a tisztálkodási szerek, a rezsi költségek nagyon megterhelőek számukra, így ott spórolnak, ahol csak tudnak. Mindazonáltal a fűtési szokásaikkal és a fűtőanyagukkal, hatalmas károkat okoznak a környezetnek, ezáltal az emberiségnek.

Mindezek után, nélkülözhetetlen a környezetvédelem szempontjából is, a hátrányos helyzetű települések felzárkóztatása. A Sajó Brikett Nonprofit Kft. a hátrányos helyzetű települések önkormányzatainak, oktatási intézményeinek és az ott élőknek kíván segítséget nyújtani, az innovatív mobil brikettáló gépével. A fabrikettáló gépet önköltségi áron kínálja, mellyel a zöld-, mezőgazdaági és ipari hulladékból fabrikettet állít elő, mely kiváló fűtőértékkel rendelkezik. További esszenciális tulajdonsága, hogy 100%-ban természetes, minden fajta kötőanyag hozzáadása nélkül készül. Így elégetése minimális szén-dioxid kibocsátást eredményez, csupán annyit, amennyit az összepréselt fa tartalmaz, de kevesebbet, mint amennyi komposztálás útján kerülni a légtérbe.

…..
Mobil brikettálás
A tartalom a magyar állam és az Európai Unió támogatásával jött létre a SAJÓ BRIKETT Nonprofit Kft GINOP-5.1.7-17-2018-00138 pályázata keretében.

A fejlesztés célja egy mobil brikettáló rendszer beszerzése, melynek szolgáltatásként történő hasznosításával a vállalkozások a náluk hulladékként keletkező biomasszát (papír, faipari, mezőgazdasági, erdészeti hulladék) saját telephelyükön brikettté alakíttathatják. Ezzel külön beruházás nélkül csökkenthetők a tárolási problémák, illetve – a tömörítés során felmerülő további költségeket is figyelembe véve – a jóval a piaci ár alatt juthatnak jó minőségű tüzelőanyaghoz. A projekt üzleti célcsoportját azok a vállalkozások alkotják, akiknek egy ilyen beruházással kapcsolatos pénzügyi korlát vagy a keletkező mennyiség miatt jobban megéri a kapacitás időszakos bérlése, mint saját kapacitás építése, vagy fűrészpor, illetve apríték alapanyagként történő értékesítése.

Az ügyfeleknél jelentkező pénzügyi szempontok mellett a projekt kiemelt értékként kezeli a környezeti fenntarthatóságot, ami a brikettált biomassza hasznosítása kapcsán az alacsonyabb környezeti terhelés és a magasabb energiahatékonyság formájában jelenik meg. Társadalmi vállalkozásként fontosnak tartjuk továbbá, hogy az egyes településeken keletkező zöldhulladék vagy papír helyben feldolgozásra és brikett formájában hasznosításra kerüljön, ezért a szolgáltatást méltányos áron elérhetővé tesszük önkormányzatok számára is.

További információ, kapcsolatfelvétel:
Brikettmobil weboldala
Mobilbrikettálás – Briketmobil Facebook oldala
Miért mobil a brikett?

(X)