Időtényező a faipari feldolgozás során

faipari kisüzem
A „Mosolyalkotóház” olyan faipari kisüzem, amely mind hobbikedvelőknek,fa mind vállalkozóknak helyet és alkalmat biztosít arra, hogy a legkorszerűbb asztalosszerszámok és berendezések használatával, komoly asztalosmesteri, szakoktatói szakértelem támogatásával alkotó tevékenységet végezhessenek.

Kezdeményezésünk valóban mosolyt varázsol az ott tevékenykedők arcára és mindazokéra, akik az ott folyó kreatív alkotótevékenység eredményét élvezik a mindennapokban. Cikksorozatunkban szeretnénk bemutatni az ott folyó tevékenység hátterét és kedvet ébreszteni hozzá mindazokban, akik inspirációt éreznek hasonló közösségi életben való részvételhez.

Kb. 30 év alatt már lehet látni a szakma fejlődési ívét, lehet erről mondani valamit. Érzékelhetővé válik az is, mennyire felgyorsult ez a szakma is.

A régi asztalosszerszámok nyugdíjba vonultak az egyre fejlődő faipar és a gyors időigényű megrendelések miatt. Jobbára – ha nem kifejezetten régi kéziszerszámokkal folytatott asztalosságról van szó – a falon díszként függenek. Számítógépvezérelt gépek, gyors kötésű ragasztóanyagok, mind-mind a gyorsaságot szolgálják és a jóízű „pepecselés”-re már nincs idő. Az aggromerált lapok (OSB-lapok, farostlemezek, parallam) is az időtakarékosság érdekében jól felhasználhatóak. Ezek a faipari anyagok faforgácsaprítékból vagy rostjaira bontott faanyagból készülnek kötőanyag (műgyanta, gipsz, cement) hozzáadásával és hőpréseléssel. A legfiatalabb agglomerált lap a parallam, mely furnérlapok 9 mm2-es alapú, 2,4 m hosszúságú hasábjait műgyantaragasztóval vonják be és hőprésben gerendává préselik a csíkokat. Kiváltja a tömörfagerendákat és a ragasztott fatartókat és kisebb keresztmetszetű gerenda megtart ugyanakkora súlyt, mint a tömörfa társa. Fahibák hiánya miatt a szerkezete jóval homogénebb, mely az alak- és mérettartóssághoz kiváló tulajdonság. Valamennyi munkálattípust jól bírja, a műgyantabevonat miatt állja az időjárás viszontagságait, valamint rovar- és gombabiztos.

Hogy érzékeljük az alapanyagok és szerszámtechnikák által létrejött időkülönbség jelentőségét: régen egy 3 ajtós szekrényt 1 évig készített az asztalos, most 2 nap alatt.

Ma 2-3 hét alatt kiszárítható a faanyag. Régen viszont „máglyázták” a szárítandó faanyagokat, amelyeket ászokfákra emeletesen tornyoztak gúlaalakúra. Nem a meleg, hanem a levegőáramlás szárította ki a fát kb. átlagosan 15% nedvességtartalmúra. Mivel ez természetes folyamat, időigényes, a gombás fertőzés kialakulásának is nagyobb esélye van. A favégeket még nedvesen is kell tartani, mert gyors kiszáradásuk miatt a fa többi részéből nem tud a nedvesség távozni. Akár 1-2 évig is eltartott így a fa kiszárításának procedúrája.

Ma már speciális szárítóberendezéssel 2-10 nap alatt elérhető a kívánt szárított faanyag. Például vákuum szárítás elmélete: a légnyomáscsökkentéssel a fa víztartalma forráspontjának csökkenése elérhető. A kapillárisokon kb. 5-szörös sebességgel távozik a víztartalom. Előtte és közben a faanyagot melegíteni kell 40-50 fokra.

Az időrövidítésnek viszont ára is van. A szárítás felgyorsításával ugyanakkor belső repedések, sejtösszeroppanások keletkezhetnek. Megvetemedik így a fa, ha a szövetrészek között feszültség keletkezik. Fontos annak felmérés, milyen nedvességtartalmú helyen fog lenni az elkészített bútor, hiszen a fa a levegő nedvességtartalmával fog összhangban kerülni, mert alapvetően nedvszívó, higroszkópos anyag.

Látható, hogy relatív áldozatok nélkül nem lehet az időtényezőt a végtelenségig visszaszorítani.

A Mosolyalkotóház Kft. környezetbarát és szociálisan érzékeny projektje a Széchenyi 2020 GINOP-5.1.7-17-2019-00240 számú, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül finanszírozott, „Társadalmi célú vállalkozások ösztönzése” című projekt keretében az EU és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

Gyakorlóműhely

(X)
Széchenyi 2020 ESZA